Inför Sydafrika – Fotografering

Inför resan till Sydafrika kände jag att jag skulle vilja fotografera bättre bilder än vad jag har gjort på tidigare resor. Jag har inte varit intresserad av fotografering och bara använt olika kompaktkameror med varierad kvalitet. Eftersom det är djuren jag främst vill se (och fota) började jag kolla vad som rekommenderas i kamerautrustning just för att fotografera djur. Ganska rejält teleobjektiv verkade vara en rekommendation just för att det inte är alltid man kan komma djuren så nära. Sen att man inte ska fokusera på bara djurfotografering, mycket annat under resan kommer antagligen vara mer intressant att fotografera. En återkommande påminnelse är även att det viktigaste är fotografen och inte utrustningen…

Då mitt intresse hittils inte varit för stort ville jag inte lägga för mycket pengar på utrustning. Valet slutade på en superzoomkamera. Någonstans mellan en kompakt och system finns det kameror som har systemformatet men med fast objektiv. Det blev Panasonic FZ200, främst för objektivet som verkade bättre än övriga i klassen och med ett zoomomfång som motsvarar 25-600mm.

Här följer några bilder där jag och min “fotoassistent”/fästmö försökt lära oss mer om fotografering och kameran. Lärdomar hittils är att när vi har med oss kameran söker vi mycket mer aktivt av omgivningen efter intressanta motiv. Nu när jag har en kamera som känns bättre (och kostade lite mer) har jag blivit mer intresserad och varvat med teori/praktik. En annan lärdom är att fotografera djur är inte helt lätt, de står ju sällan still och gör inte som man själv vill! Men det är kul att försöka vänta på den “perfekta” bilden. Jag kanske gick åt lite väl mycket i Lightroom med efterbearbetning på vissa foton, skyller på att det var för att lära mig möjligheterna i efterbearbetning också!